Scener från en filmproduktionsledares vardagOskar och Simona - mästarna bakom kulisserna

oskar och simona

För fem år sedan stärkte KAN sitt erbjudande inom innehållsproduktion genom att värva produktionsbolaget CR Film. Idag är teamet 11 personer som arbetar tajt tillsammans och driver filmproduktioner från start till slut.

I filmteamets arbete ingår det att hitta bra inspelningsplatser, casta skådespelare, producera och filma för KANs kunder. De två personer som är högst involverade i att få planeringen att gå ihop är Oskar Ramvall och Simona Grahl som tillsammans jobbar som produktionsledare i filmteamet. Vi satte oss ner för att prata med dem och få en inblick i deras arbete tillsammans.

”Vi i filmteamet jobbar med alla kunder på KAN som på olika sätt är i behov av filmproduktion”, säger Simona. Oskar fyller i:

”Vi driver oftast våra filmproduktioner direkt mot våra Account Managers som har det övergripande ansvaret över kunden. De projekt som involverar film, animation eller stillbilder är jag och Simona ansvariga över på marknivå. Det innebär att vi planerar och har koll på budgeten, samtidigt som vi är med i alla delar av skapandet. Vi närvarar på inspelningarna, sminkar skådespelare, dekorerar och ser till att alla på plats har rätt förutsättningar. Den operativa rollen är charmen med vårt jobb, att få vara med i alla delar från första planering till att gå in i detaljerna på inspelningsdagarna!”

Planerar resurser och projekt

Simona och Oskar planerar sina resursers tid tillsammans och ser till att logistiken går ihop i de olika inspelningarna, som ibland kan överlappa varandra.

”Det är skönt att vi är ensamma om våra resurser, det innebär att vi kan ha ägandeskap och planeringen i teamet går därför oftast smidigt”, säger Simona.

Kompetenserna som finns i filmteamet är bland annat regissörer, filmfotografer, motion designers och produktionsledare. Sedan något år tillbaka erbjuder teamet även praktikplatser till studenter som är intresserade av att komma in i branschen. Oskar har varit produktionsledare i filmteamet sedan 2021 och fick i mars 2023 sällskap av Simona som kom in från projektledarteamet.

”I min roll som projektledare har jag varit involverad i filmproduktioner på tidigare arbetsplatser samt på KAN, så det blev en naturlig övergång för mig att ta mig an rollen som produktionsledare tillsammans med Oskar. Det är jättekul att nu tillhöra filmteamet och jag har stor nytta av min erfarenhet som projektledare”, säger Simona.

Men hur går ett filmprojekt till egentligen?

”Det börjar med att kunden kommer till oss med ett uppdrag. De har en budget och initiala tankar kring vad de är ute efter. Vårt arbete är sedan att göra ett koncept av deras brief. Här får vi arbeta kreativt och sätta en strategi och målbild för hur mycket magi vi kan skapa utefter förutsättningarna”, berättar Oskar.

När konceptet är satt kommer det några dagar av förarbete där de planerar inspelningsplatsen, letar skådespelare, samlar rekvisita och skriver manus.

”Det är roligt när två världar möts”, säger Simona. ”Det är en rolig utmaning att spela in tekniska filmer åt kund där det finns mycket funktionalitet att visa upp samtidigt som vi i filmteamet strävar efter ett snyggt och kreativt resultat. Vi har såklart alltid kundens mål i fokus och stämmer av med kunden i alla steg och säkerställer att resultatet speglar kundens varumärke.”

Filminspelning hos KAN

En inspelning –
170 filmversioner till NIBE

Simona är i dagsläget ansvarig för filmproduktionerna för värmepumpstillverkaren NIBE.  Det senaste projektet innebar en del nya utmaningar.

”Vi ville göra unika filmversioner för var och en av NIBEs lokala återförsäljare – samtidigt som vi förstås hade budgetramar att hålla oss innanför. Vi utforskade möjligheterna och hittade en lösning: med hjälp av olika plugins kunde vi se till att viss grafik i filmen blev utbytbar. Det gjorde det möjligt att i efterhand lägga in olika loggor och företagsnamn på bilar och företagskläder, och ändå få det att se helt naturligt ut. Och på så sätt fick varje återförsäljare sin alldeles egna film. Med det här arbetssättet producerade vi, utifrån en och samma inspelning, ungefär 170 olika versioner av filmen.”

Läs mer om hur vi jobbar med NIBE här

 

simona in action

På frågan vad som är roligast med filmprojekt är de eniga:

”Att filma ute på location! Även om det kan röra sig om 12 timmars dagar är det väldigt inspirerande och givande. Man försvinner in i en bubbla där teamet arbetar effektivt tillsammans med kunden och alla strävar efter samma mål.”

Avslutningsvis delar Simona och Oskar med sig av sina bästa tips för en lyckad filminspelning:

  • Planering är A och O! Ju bättre förberedelser, desto smidigare flyter det på.
  • Höj stämningen med fika och musik på långa inspelningsdagar.
  • Riskminimering är viktigt. Ha gärna både en plan A, B och C. Saker går inte alltid som planerat och då gäller det att tänka om snabbt.
  • Tänk på att alltid ta med mycket utrustning. Inte helt sällan är det just vid de tillfällena man tummar på den regeln som det saknas något, i allt från stativ till rekvisita.
  • Se till att det alltid finns kaffe att tillgå. I mängder. Nyckeln till framgång nås genom koffein!

Vill du ha hjälp med att visualisera ditt varumärke?

Låt oss hjälpa er med filmproduktion!

Vill du veta mer? Kontakta mig.

Jenny Dernelius, Account Manager
Jenny Dernelius
Account Manager